Prezentare carte „Cristologia – Reforma Ortodoxiei” de Răzvan Ardelean (Sf. Ioan Cristodoxul)

Biserica Creștină Dunamis vă invită la prezentarea cărții „Cristodoxia – Reforma ortodoxiei” scrisă de Răzvan Ardelean (Sf. Ioan Cristodoxul), duminică, 30 martie 2014, orele 10.00 – 12.00.

Apostolul Pavel ne avertizează că nu orice credinţă este mântuitoare: Vă fac cunoscut, fraţilor, Evanghelia pe care v-am propovăduit-o, pe care aţi primit-o, în care aţi rămas, şi prin care sunteţi mântuiţi, dacă o ţineţi aşa după cum v-am propovăduit-o; altfel, degeaba aţi crezut. 1Corinteni 15:1-2
Noi am inclus însă în sistemul nostru de credinţă multe lucruri stabilite de înaintaşii noştri, fără a realiza o cercetare şi o reevaluare actualizată a credinţei pornind de la bazele ei fundamentale. A sosit timpul să realizăm acest lucru, pentru a identifica şi elimina factorii nocivi, cu potenţial toxic, care s-au infiltrat în sistemul nostru de credinţă.

Cartea are ca obiectiv realizarea unei „detoxifieri spirituale”, propunându-și în final crearea unei platforme-cadru pentru cultivarea unei credințe biblice în unitate și în același timp în diversitate, numite „Cristodoxia”, adică „slăvirea lui Cristos”.

Vă așteptăm cu drag!

Schimbari program

Programul s-a modificat dupa cum urmeaza:

 • Duminica
  • 10:00-12:00 (incinta teatrului, la mansarda)
 • Miercuri
  • 18:30-20:30 Studiu biblic (demisolul teatrului)

Cele 5 principii pentru dezvoltarea credintei

Un gand pentru sufletul tau……

Si, fara credinta, este cu neputinta sa fim placuti Lui! Caci cine se apropie de Dumnezeu trebuie sa creada ca El este si ca rasplateste pe cei ce-L cauta. Evrei 11:6

Asa cum trupul are nevoie de hrana pentru a face fata consumului zilnic de energie si sufletul nostru are nevoie de o „alimentatie” sanatoasa, pentru a face fata stresului si presiunilor date de criza si instabilitatea societatii contemporane. Am putut observa ca optimismul are avantajele lui, dar credinta te propulseaza la un alt nivel de intelegere si traire spirituala.
Deoarece credinta este in directa legatura cu inima si sufletul, vom analiza cateva principii care au ca scop cresterea si mentinerea unui nivel ridicat al vietii de credinta.
Pentru a intelege credinta, mai intai trebuie sa o definim, iar cea mai complexa definite a credintei este data in Epistola catre Evrei 11:1 „Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad.”

 1. primul pas este: deschiderea inimii pentru a-L cunoaste pe Dumnezeu si a primii calauzirea si binecuvantarile Lui. „Caci Domnul Isi intinde privirile peste tot pamantul, ca sa sprijine pe aceia a caror inima este intreaga a Lui.” 2 Cronici 16:9. Inima inglobeaza cele mai adanci simtaminte sufletesti si cele mai profunde experiente pe care le poti avea cu Creatorul tau. Inteleptul Solomon spunea in cartea proverbelor: Pazeste-ti inima mai mult decat orice, caci din ea ies izvoarele vietii. (Prov.4:23). Poti incepe prin a-L ruga pe Dumnezeu sa te invete sa-ti deschizi inima si sa incepi sa simti cu ea.
 2. cel de-al doilea principiu care trebuie dezvoltat are de-a face cu hrana sufleteasca. Domnul Isus spunea: Omul nu traieste numai cu paine, ci cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu.” (Mat.4:4). Sfanta Scriptura (Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia), este cea mai adecvata hrana care intareste si energizeaza sufletul. Poti incepe prin a-l ruga pe Dumnezeu sa-ti deschida ochii spirituali si sa poti intelege cuvintele Sfintelor Scripturi, apoi fa-ti un obicei zilnic de a citi din Cuvantul lui Dumnezeu.
 3. cel de-al treilea principiu este rugaciunea. Multi autori crestini au numit rugaciunea: „respiratia sufletului”. Este modalitatea pe care Dumnezeu a lasat-o sa comunicam cu El. Domnul Isus i-a incurajat pe ucenici spunand: „Tot ce veti cere cu credinta, prin rugaciune, veti primi.” (Mat.21:22). Cererea este o componenta importanta a rugaciunii, dar este bine sa invatam si sa ii multumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile. Va indemn, dar, inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multumiri pentru toti oamenii, (1Tim.2:1). Prin rugaciune „inspiri” : pace, bucurie, speranta, odihna, incredere si siguranta, iar apoi „expiri” : temeri, probleme, ingrijorari, poveri, frustrari si tot ceea ce iti impovareaza sufletul.
 4. in al patrulea rand, bazeaza-te pe cuvantul lui Dumnezeu. Increde-te in Cuvantul Sau. Asa cum poti intalni oameni de caracter, care isi respecta cuvantul dat, cand il intalnesti pe Dumnezeu descoperi adevarata putere a Cuvantului Sau si caracterul Lui desavarsit revelat in Fiului Sau Isus Hristos. Cuvantul lui Dumnezeu are putere creatoare. Credinta este o alegere! Alege sa te increzi in ceea ce promite Dumnezeu prin Cuvantul Sau si vei experimenta puterea transformatoare a Cuvantului Sau.
 5. in cele din urma, credinta este pusa in valoare prin actiune. Apostolul Iacov spunea: „Dupa cum trupul fara duh este mort, tot asa si credinta fara fapte este moarta.” (Iac.2:26). Faptele credintei se traduc prin ascultare si dragoste fata de Dumnezeu. Daca ai ales sa fi de partea lui Dumnezeu prin credinta si fapte, asteapta-te sa primesti mila, indurarea, dragostea si binecuvantarea lui Dumnezeu. Chiar si atunci cand circumstantele nu par a fi de partea ta, alege sa te in crezi in Dumnezeu si in Cuvantul Sau care spune: „stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binelecelor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau. (Rom.8:28)

Atentie !!! Multi oameni l-au rugat pe Isus sa-i ajute pe ei sau pe cei dragi aflati in boala sau alte suferinte iar unul dintre raspunsurile favorite date de Isus a fost: „faca-ti-se dupa credinta ta!”. Daca credinta ta este negativa, pesimista si tot timpul se asteapta sa pateasca ceva rau, este posibil sa primesti ceea ce crezi. Acum este momentul sa iti pui increderea in Dumnezeu si sa alegi sa crezi ca EL este suveran si ii rasplateste pe cei ce se incred in EL.
Un autor crestin spunea: „ credinta il onoreaza pe Dumnezeu si Dumnezeu onoreaza credinta!!!”

Optimism sau Credinta care invinge imposibilul?

Un gand pentru sufletul tau……

„Nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau; Eu te intaresc, tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare.” Isaia 41:10

Atitudinea optimista este sanatoasa intr-o societate aglomerata prin informatii care circula cu mare viteza, stres si nesiguranta data de viitor. Ratiunea si domeniul emotional, pot si intarite si ridicate printr-o atitudine optimista, dar pana la un anumit punct limitat de capacitatile noastre umane. Atunci cand optimismul devine insuficient, esti provocat sa treci la un nivel superior: „Credinta in Dumnezeu!”. In Evanghelia dupa Luca 18:27, este enuntat urmatorul principiu al credintei: „Ce este cu neputinta la oameni este cu putinta la Dumnezeu”.
Domeniul credintei, depaseste puterea optimismul si autosugestiei, deoarece te pune in legatura directa cu Dumnezeu si atrage interventia si resursele Sale.
Atunci cand din punct de vedere omenesc nu mai exista solutii si ai intrat in colaps, prin actiunea credintei, imposibilul devine specialitatea lui Dumnezeu in rezolvare. Sfanta Scriptura ne spune ca in relatia cu Dumnezeu, „Toate lucrurile sunt cu putinta celui ce crede!” Evanghelia dupa Marc.9:23)
Astazi esti provocat sa-ti pui credinta in actiune; Alege sa-i incredintezi lui Dumnezeu, problemele care te preocupa si chiar cele care depasesc puterea ta de rezolvare. Cu credinta si rabdare, asteapta raspunsul lui Dumnezeu care iti va aduce: pace, odihna sufleteasca si binecuvantarea Lui.
Nu uita: timpul este in administrarea Lui Dumnezeu si momentul hotarat de EL, va fi cel mai potrivit pentru viata ta.
Daca doresti sa faci acest pas al credintei, poti incepe printr-o rugaciunea ca aceasta:

Doamne, Tatal nostru care esti in ceruri, iti multumesc pentru purtarea de grija si pentru toate binecuvantarile pe care mi le-ai trimis. Astazi fac un pas al credintei si aduc la Tine aceste probleme si ingrijoarari: (…..spune problemele si lucrurile care te preocupa….); Te rog, in dragostea si bunatatea Ta, iarta-ma pentru tot ce am gresit si adu rezolvare la aceste probleme pe care ti le-am incredintat. Te rog lucreaza prin intelepciunea Ta.
Iti multumesc in numele Fiului Tau, Isus Hristos. A Ta sa fie toata Gloria, Cinstea si Marirea; Tata, Fiule si Duhule Sfant! Amin.

Va urma….( Cele 5 principii pentru dezvoltarea credintei)

Alege-L pe Dumnezeu

Psalmul 90:12 – “Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă!”

Acesta este mesajul pe care mi l-a transmis Dumnezeu prin Psalmul 90:12.

M-a pus pe ganduri deoarece, chiar daca am mai auzit ca trebuie sa-ti planifici telurile in viata calculand in ani, nu mi-am pus problema cate dintre alegerile pe care le facem sunt pentru slavirea si glorificarea numelui Domnului.
Am ajuns sa ma intreb, cat din timpul meu il petrec facand lucruri placute lui Dumnezeu?

Desi avem impresia ca avem mult timp la dispozitie acest lucru nu este adevarat, iar diavolul ne pacaleste foarte usor in aceasta privinta. Traim cu iluzia ca sfarsitul este foarte departe, ca lucrurile pe care le facem pentru Dumnezeu, cele prin care dovedim ca il urmam pe Isus mai pot astepta… ca mai este mult timp, iar acum este important sa fac un lucru sau altul, care tin de lumea aceasta, de servici sau pur si simplu de relaxare.

Acum aleg sa ma uit la televizor sau aleg sa merg la un film.
Sunt acestea importante? Merita sa dam la o parte sfintirea noastra pentru ele?

Nu mai este mult timp! Chiar daca vom trai pe lumea aceasta pana la adanci batraneti, tot nu este mult timp. Calculeaza cat timp ii acorzi Domnului dintr-o zi, apoi inmulteste cu 365 si cu numarul de ani pe care crezi ca-l mai ai. Vei vedea ca din intreaga ta viata Ii daruiesti foarte putin, de ordinul a cativa ani (3 sau 4 ani).

Diavolul va scoate intotdeauna in fata lucruri care ocupa mult timp, sunt tentante, chiar aparent urgente si absolut necesare, pentru a va indeparta de Dumnezeu. Filtrati bine aceste lucruri deoarece nu toate sunt urgente, nu toate sunt necesare si cel mai important, majoritatea nu au nici o legatura cu zidirea si sfintirea personala sau cu lucrurile pe care ar dori Dumnezeu sa le facem.

Alegeti-L pe Dumnezeu iar rasplata va fi mare.

Sa fiti binecuvantati!

Vizita din Coreea

“Duminica aceasta, 6.11.2011, vom avea in mijlocul nostru un om al lui Dumnezeu, care vine din Coreea si va fi insotit de fratele Samuel Lee.
Va asteptam cu drag la Centrul Crestin Dunamis, de la orele 18.00, in sala de la demisol.
Har si pace de la Domnul nostru Isus Hristos!”